Transporter T4

1990-2000.

Četrta generacija Transporterja.

1990
6. januar 1990 je bil datum začetka proizvodnje četrte generacije Transporterja (T4). Novi koncept je predstavljal podobno revolucijo kot zamenjava "hrošča" z Golfom. Posebnosti: pogon na sprednji kolesi s prečno na smer vožnje vgrajenim tekočinsko hlajenim vrstnim motorjem (vgrajenim spredaj) s 45 do 81 kW, nova sprednja prema z dvojnimi prečnimi vodili in zadnja prema s poševnimi vodili. Kupci so lahko izbirali med dvema medosnima razdaljama (2.920 mm in 3.320 mm) ter nosilnostjo 800 kg, 1.000 kg ali 1.200 kg (točkovna obremenitev). Za trg je uvedba modela T4 predstavljala pravo malo senzacijo, kajti vozilo vizualno ni več kazalo podobnosti z Bullijem, obenem pa je bil to pravi Volkswagen – tako kot naslednik "hrošča", model Golf.

Vse lastnosti novega vozila so bile izboljšane v tolikšni meri, da ni pretirano niti, če govorimo o kvantnem skoku. In čeprav se to zdi že skoraj nemogoče – T4 je bil še bolj vsestranski kot njegov univerzalni predhodnik, saj se je število možnih zasnov karoserije še dodatno povečalo (naročiti je bilo npr. mogoče dodatna drsna vrata ali krilna zadnja vrata). Trg je četrto generacijo Transporterja sprejel z navdušenjem. Število naročil je preseglo vsa pričakovanja že mesece pred dobavo prvih vozil. Tudi T3 je še nekaj časa ostal v ponudbi, preden se je proizvodnja preselila v Avstrijo, se omejila na izdelavo pogona syncro in bila kasneje tudi zaustavljena.

40. obletnica Volkswagnovega Transporterja: v štirih desetletjih je bilo izdelanih skoraj 6.700.000 Transporterjev, katerih lastnosti so se razvijale skozi tri generacije.

Češka vlada je 10. decembra odobrila prevzem češkega avtomobilskega proizvajalca Škoda. Škoda je tako poleg znamk Audi in SEAT postala četrta avtomobilska znamka koncerna Volkswagen.


1991
1. januarja je Volkswagen dobil novo strukturo. Ta je ločila vodenje koncerna in vodenje znamk Volkswagen, Audi, SEAT in Škoda.

1992
Koncern Volkswagen je s svojimi štirimi znamkami postal vodilni na področju elektronskega vodenja prometa, pri razvoju alternativnih pogonskih konceptov in pri uporabi okolju prijaznih proizvodnih tehnologij.

V Tajpeju (Tajvan) je bilo ustanovljeno mešano podjetje Ching Chung Motor Co., Ltd. Družba Volkswagen AG je v tem podjetju imela tretjinski delež celotnega kapitala. S kapaciteto 30.000 vozil letno naj bi se tam leta 1993 začeli proizvodnja in prodaja novega Transporterja.

Pri družbi Steyr Daimler Puch AG v Gradcu je bila zaustavljena proizvodnja Transporterja tretje generacije. Od konca leta 1990 naprej so tam izdelali 61.903 vozila.

Sprememba v upravi ob koncu leta: dr. Carl H. Hahn je zapustil podjetje.

1993
1. januarja je mesto predsednika uprave družbe Volkswagen AG prevzel dr. techn. h. c. dipl. ing. ETH Ferdinand Piëch.

V mesecu januarju je bil poleg tega predstavljen "okolju prijazen dizelski motor": štirivaljni 1,9-litrski TD z gibno prostornino 1.896 cm3 in močjo 50 kW (pri 3.700 1/min).

1994 – L80
Predstavljen je bil L80, katerega proizvodnja je potekala v Braziliji. V Volkswagnovi ponudbi gospodarskih vozil je bil to model z največjimi transportnimi zmogljivostmi.

V Hannovru je bil izdelan T4 z zaporedno številko 500.000.
1995
Bernd Wiedemann, predsedujoči poslovodja znamke Volkswagen Gospodarska vozila, je julija na tiskovni konferenci predstavil Volkswagen Gospodarska vozila kot samostojno znamko. Proizvodnja je potekala predvsem v Evropi in Južni Ameriki. Poslovanje nove znamke: promet v višini 10 milijard mark na leto na svetovnih trgih.

LT se je po 20 letih poslovil. Povpraševanje nikoli ni doseglo vrtoglavo visokih številk, do zaključka proizvodnje pa je tekoči trak v Hannovru zapustilo 471.221 vozil.
1996
Notranja diferenciacija produktov je nastopila praktično v istem času kot nova politika koncerna: znamka Volkswagen Gospodarska vozila je leta 1996 dohitela razvoj, ki ga je v svoji beležnici nakazal že Ben Pon. Prodajna uspešnica iz Hannovra se je razcepila v dvojico, ki sta jo sestavljala Transporter in linija osebnih vozil z modeloma Multivan (Allstar in Classic) ter Caravelle.

In ob jubileju je to udobno vozilo dobilo dva nova motorja, ki sta poskrbela za večji užitek v vožnji. Prvi je bil športni 2,8-litrski motor VR6 s katalizatorjem in močjo 103 kW, drugi pa dinamični in obenem neverjetno varčni 2,5-litrski motor TDI® (prav tako s katalizatorjem) – dizelski agregat z direktnim vbrizgavanjem, ki je Transporter z enim polnim rezervoarjem goriva lahko popeljal na skoraj vse njegove najpomembnejše evropske trge.

LT je bil kmalu po 40. rojstnem dnevu tovarne predstavljen na avtomobilskem salonu v Leipzigu. Poleg privlačne oblike so ga odlikovali najnovejša tehnika, sodoben design, maksimalno vozno udobje, boljša varnostna zasnova in večja gospodarnost, zato je bil optimalno pripravljen za vse transportne naloge.

Volkswagnova tovarna v Hannovru je v svoji 40-letni zgodovini nenehno doživljala spremembe: izpeljanih je bilo okrog 30 gradbenih projektov, načrtovane pa so bile še nadaljnje razširitve. Ta "nemogoči Transporter", ki se je iz Hannovra podal v širni svet avtomobilizma in pisal njegovo zgodovino, je v veliki meri – morda celo bolj, kot si mislimo – zaznamoval podobo našega sveta, našo življenjsko naravnanost in spomine.

Vsaka od štirih generacij Transporterja je bila edinstvena, priljubljena in vsakič korak bližje najsodobnejši avtomobilski tehniki.

1999
Predstavljen je bil prenovljeni Multivan z izboljšano zasnovo notranjosti – med drugim je v drugi sedežni vrsti imel vrtljive enojne sedeže. Paleta gospodarskih vozil Volkswagen je segala od mestnega dostavnika z imenom Caddy do prodajne uspešnice Transporter z različicama Caravelle in Multivan (linija osebnih vozil) ter serije LT z dovoljeno skupno maso 4,6 t.

Kupci so pri znamki Volkswagen Gospodarska vozila zlahka našli natanko tisto, kar so potrebovali: npr. furgon z zelo enostavno zasnovo, gospodarski panogi prilagojena kompletna vozila in celo popolnoma opremljeno multimedijsko mobilno pisarno – limuzinski kombi Caravelle Business. S premišljenimi dizelskimi motorji z direktnim vbrizgavanjem goriva, med katere sodi tudi dinamični pogonski agregat z energičnimi 111 kW, je znamka Volkswagen Gospodarska vozila vodilna na svetu. Gospodarnost, kakovost, funkcionalnost, varnost, design in tehnika so ključne prednosti vozil, ki odražajo nenehna prizadevanja za nadaljnje izboljšave.

Konec novembra 1999 je bilo v tovarni Poznan izdelano vozilo z zaporedno številko 250.000. Po ustanovitvi leta 1993 je bil razvoj te tovarne skokovit. To je razvidno še zlasti iz rastočega števila izdelanih vozil (1993: 235 vozil, 1995: 15.000 vozil, 1997: 60.000 vozil), iz stalnega izboljševanja kakovosti in nadaljnjega razvoja proizvodnih tehnologij. V tovarni izdelujejo predvsem Volkswagnov model Transporter in Škodin model Fabia.

2000
Od 1. januarja naprej je znamka Volkswagen Gospodarska vozila odgovorna za industrijsko vodenje dejavnosti, povezanih s proizvodnjo tovornih vozil (7–42 t) in šasij avtobusov (8 in 16 t) na lokaciji Resende v Braziliji. Ta brazilska tovarna tudi v svetovnem merilu velja za enega najsodobnejših proizvodnih obratov za tovornjake in avtobuse. Tako imenovani Consórcio Modular so leta 1995 z 250 milijonov dolarjev vredno investicijo ustanovili Volkswagen do Brasil in sedem partnerjev iz dobaviteljske industrije. Gre za koncept proizvodnje, pri katerem so dobavitelji neposredno vključeni v proizvodni proces.
Nadaljnji ključni trgi so poleg Brazilije še Argentina, Čile in Bolivija. Na južnoameriškem trgu je tovorna vozila iz tovarne Resende v tistem času zastopalo 120 trgovcev.

Februarja 2000 je bila predstavljena serija tovornih vozil, ki je vključevala 15 modelov z dovoljeno skupno maso od 7 do 42 t (tako imenovana Serija 2000). Njihove tehnične novosti so prinesle povečanje učinkovitosti in donosnosti vozil iz tovarne Resende.
Junija 2000 je znamka Volkswagen Gospodarska vozila v Hannovru odprla nov center za svoje stranke. To je kraj, kjer se srečujejo sodelavci podjetja, zasebne stranke in tudi številni obrtniki, za katere so gospodarska vozila Volkswagen pogosto najpomembnejše transportno sredstvo. V tem centru poteka tudi predaja vozil za vozne parke, npr. za policijske oddelke ali večja podjetja.
Julija 2000 je znamka Volkswagen Gospodarska vozila dobila lastno upravo. Njen predsednik je postal Bernd Wiedemann. Nadaljnja področja, za katera je pristojna uprava, so produktni razvoj, proizvodnja, prodaja, trženje in kadrovanje. Rentabilnost je znamki omogočila, da je z lastnimi sredstvi prestrukturirala in posodobila tovarno v Hannovru. Toda denar ni bil namenjen le razvoju novih produktov in izgradnji novih objektov. Znamka je milijone investirala tudi za družbene interese: izboljšala je parkirne površine in obnovila oz. uredila ceste, pešpoti, vhode in velik del zelenih površin.

V teku leta 2000 je bila v Hannovru postavljena nova, 70 milijonov evrov vredna velikodimenzijska atmosferska stiskalnica. To je ena največjih stiskalnih stez na svetu. Zunanje mere poslopja jemljejo dih: dolžina hale znaša 195 m, širina 40 m in višina 29 m.
Proizvodnja v krajih Hannover, Poznan in Resende je leta 2000 dosegla rekordno raven. V Hannovru je bilo izdelanih 178.000 vozil (139.000 kupcev se je odločilo za modele Transporter, Caravelle in Multivan, več kot 39.000 pa za model LT). Skupno število izdelanih vozil T4 in LT je bilo višje kot kdajkoli dotlej v zgodovini te tovarne. Tudi v tovarnah Poznan (Poljska) in Resende so bili leta 2000 doseženi proizvodni rekordi. To odražajo promet, prodaja in rezultati znamke. Caravelle in Multivan sta dobila nov bencinski motor V6 s 150 kW.

-

vir: http://www.vw-gospodarska.com/ve_o_vw_gospodarska_vozila/zgodovina/1990_2000/