Levo menjalnik od LBX desno menjalnik od WBX. Glavna razlika je v dolžini AAP je daljši za 5 cm.

 

 

Originalen nosilec od AAP je predolg, ker vodnohlajen motor je daljši od dizla in tudi od wbx.

 

 

Potrebno je narediti novi nosilec 3,5 cm krajši od prejšnjega ostalih 1,5 cm pa je potrebno motor pomakniti nazaj.

 

 

Zaradi originalnih vijakov na menjalniku za pritrditev nosilcev nisem mogel narediti tako da bi original pasalo na gumi nosilec na karoseriji, zato sem prestavil za en cm gumi nosilec. Na karoseriji imamo še ene luknje za premikanje levo/desno samo ne pridejo prav, bila bi tudi rešitev nove luknje pa matice uprešat jaz sem izbral varijanto fleksarica.

 

 

Ko je vse gotovo in premerjeno sledi končno barvanje, priporočljivo z poliuretansko barvo.

 

 

Ker je menjalnik toliko približan, da že zadeva v karoserijo je potrebno narediti luknjo, ker je na ohišju najdaljši del ležišče od osovini kar je tudi malo videt na prvi sliki. Pred izdelavo luknje je potrebno odmakniti lajtungo.

 

 

Za boljšo sigurnost je najboljše zamenjat lajtungo in jo pomakniti še višje. Na sliki je videt kako sem delal luknjo s piramido ne gre ker je dvojna pločevina.

 

 

Sledi montaža samega menjalnika in kontrola razmak med karoserijo in menjalnikem, razmak je slabih 5mm ampak do sedaj po 600 km vožnje ni prišlo do zadevanja.

 

 

Tako tukaj je menjalnik 3,5 cm bližje več ne gre sedaj je potrebno še motor pomakniti nazaj, se pravi narediti nove luknje na karoseriji.

 

 

Da pa gre motor nazaj je potrebno tudi pleh okoli motorja odzadaj skrajšat za 1 cm. Prednji pleh okoli motorja pa samo povit nazaj.

 

 

Ko so vsi ti pogoji narejeni gre motor lahko gor ampak brez izpuha v mojem primeru ga je bilo potrebno prestavit za 1,5 cm nazaj. Kako je z originalnim izpuhom pa ni preverjeno. Ko je vse to narejenpo in je menjalnik gor je potrebno predelat oziroma zamenjat prestavne cevi - vzvode. Stari menjalnik im drugačen sistem upenjanja in prestavljanja.

Spredaj je potrebno ohišje zamenjat, kajti pet prestav im večji hod levo/desno, ohišje je širše za 1cm.

 

 

Zadnji del vzvoda, je potrebno uporabiti pa od 4 brzine menjalnika, kajti od 5 brzin ima štange drugače povite.

 

 

Ker je menjalnik 3,5 cm pomaknjen je potrebno tudi štange skrajšat za toliko.

 

 

Stari sistem imam drugačen način upetja cevi zato je potrebno to predelat.

 

 

Obstoječi nosilec je potrebno umakniti.

 

 

Tukaj je drugačno upetje in sicer na koncu rezervoarja pri nosilcu so že puščene luknje samo ni uprešanih matic.

 

 

Da se rešiti tudi drugače z navadnimi maticami.

 

 

Ko je vse narejeno še vse pobarvamo.

 

 

Pri nastavljanju prestav je potrebno, da so dva eden menja drugi pa pod avtom nastavi pravilno razmerje naprej/nazaj in levo/desno.

Ko so prestave urejene je potrebno še urediti sklopko- kuplongo, kajti stari menjalnik je imel še zajlo. Postopek je opisan v drugem članku.